Organisatiecomité

Sinds 2003 staat de 'DrechtStadLoop', voorheen de 'Drechtstedenloop', op de atletiekagenda. In de afgelopen jaren is er gebouwd aan een sterke regionale en internationale uitstraling. Het overkoepelend orgaan Drechtsteden wilde op sportgebied een aansprekend evenement in de regio hebben.

Het moest een traject worden die de Drechtsteden Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik Ido Ambacht, Alblasserdam, Papendrecht en Sliedrecht met elkaar zou verbinden. In een vergadering met o.a. alle Wethouders van Sport van genoemde steden werd er het groene licht gegeven voor een halve marathon.

De bestaande commissie binnen de Atletiek Vereniging 'Parthenon' heeft zich gebogen over de mogelijkheden om een wedstrijd neer te zetten voor top en breedtesport. Er werd gekozen voor de ronde over de drie bruggen die de Drechtsteden met elkaar verbindt. Alleen Sliedrecht kon i.v.m. de afstand van 21 km niet worden aangedaan.

Een omvangrijke klus daar alle gemeenten hun goedkeuring moesten geven om op een zondag over hun grondgebied te lopen. Tevens werd Rijkswaterstaat ingeschakeld, omdat tijdens de passage van de bruggen de verschillende bruggen in het parcours gesloten moesten blijven.

Wat hebben we tot nu toe bereikt
Tijdens de eerste wedstrijd waren er 567 deelnemers en een winnende tijd van 64:43. Hiermee stond de wedstrijd internationaal gezien direct op de kaart. De winnaar El Zaini uit Libië zou later nog deelnemer worden een de wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. Het jaar daarop werd het parcoursrecord (61:37) scherper gesteld door Allan Ndiwa uit Kenia. Bij de Dames gebeurde dat in 2008. Irene Kwambai (Kenia) kwam tot 72:25.

Allan Ndiwa, 2007, Parcoursrecord, 1:01:37

In 2013 is de Drechtstedenloop ingrijpend veranderd en verder gegaan als DrechtStadLoop. Er werd na een jaar stilstand gekozen voor een nieuw en sneller parcours, waarbij de deelnemers op het Eiland van Dordt bleven.  Aan start en finish werd niets veranderd; die is op de prachtige locatie op het Statenplein in het hartje van Dordrecht gebleven.

De atleten begrepen het en sloten de DrechtStadLoop in hun armen. Sinds die tijd is de DrechtStadLoop blijven groeien. De 'oude' parcours records (met Afrikaanse profs) werden losgelaten en de organisatie is opnieuw gaan meten en heeft een mooi parcours weten te realiseren.
Met het nieuwe parcours zijn er ook nieuwe parcoursrecords gelopen. In 2014 finishte Titus Kirwa Komen in 01:04:53 bij de heren en bij de dames werd in 2016 het parcoursrecord bij de dames door Veerle Dejaegere op 01:15:33 gezzet.

Inmiddels is de DrechtStadLoop uitgegroeid tot ruim 2200 deelnemers. De groei zit er nog steeds in en zal in de toekomst door kunnen groeien naar 3000 of meer looplustigen. Uiteraard zal de organisatie er alles aan doen om scherpe tijden mogelijk te maken, maar de focus ligt duidelijk op de breedtesport. 
Ook wij willen laten zien en ervaren hoe mooi het lopen in de “Koningsstad” is. 


 

Aanvullende gegevens